IKM

Home  >>  IKM

Wat is Krav Maga?

Instructors photo

Krav Maga is een van de meest doeltreffende en realistische zelfverdedigings- en close-combatsysteem dat vandaag bestaat. Internationaal erkend door experts in krijgskunsten en gevechtsinstructeurs wordt het beschouwd als een praktische, doeltreffende en innoverende gevechtsmethode.

Grootmeester Imi Sde-Or (Lichtenfeld) ontwikkelde oorspronkelijk de Krav Maga methode. Ontwikkeld voor de Israëlische Verdedigingsmacht (I.D.F, Israeli Defence Forces) en voor de andere Israelische veiligheidsdiensten. Sindsdien werd de methode ook aangepast voor gebruik door burgers in het dagelijkse leven.

Krav Maga is zo ontworpen dat om het even wie, jong en oud, man of vrouw, haar succesvol kan toepassen, onafhankelijk van de lichamelijke mogelijkheden van de betrokkene.

Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem dat gekenmerkt wordt door zijn eenvoud. Het geheim van zijn doeltreffendheid berust in natuurlijke technieken die makkelijk aan te leren zijn, door middel van moderne en vernuftige trainingmethodes in combinatie met logisch gestructureerde verdedigingstaktieken.

De dagelijkse realiteit van de staat Israël heeft de Krav Maga school talrijke mogelijkheden geboden om getest te worden in werkelijke situaties die veel gevaarlijker zijn dan een gewoon straatgevecht.

 

 

Het Ontstaan van Krav Maga

gabimi

Gabi Noah – Imi Lichtenfeld

Krav Maga, betekent in het Hebreeuws ” contact combat”, en is het
officiële zelfverdedigings- en close combat systeem van het Israëlisch leger (IDF – Israeli Defense Forces), van de nationale politiediensten in Israël en van andere veiligheidsorganisaties. Krav Maga wordt ook onderwezen in openbare scholen en culture centra van het Israëlische Ministerie van Onderwijs.

Krav Maga is gecreërd door wijlen Imi Sde-Or (Lichtenfeld), die het systeem ontwikkeld heeft tijdens zijn opmerkelijke carriëre als hoofdinstructeur lijf-aan-lijf-gevecht van het IDF. Tijdens zijn militaire dienst stelde Imi het officiële handboek van zelfverdediging en lijf-aan-lijf gevechten op.
In 1964 verliet hij het leger, maar bleef overzicht behouden over het aanleren van Krav Maga, zowel in militaire als ordediensten-context. Naast deze activiteiten, werkte hij onvermoeibaar aan het verfijnen, verbeteren en aanpassen van Krav Maga voor de burgerbevolking.

Imi overleed in 1998, maar zijn opvolgers blijven Krav Maga verbeteren, aanpassen en verdelen in vele landen, zowel in Europa als wereldwijd.

 

 

 

De Principes van Krav Maga

De aanpak van het Krav Maga systeem is uniek en logisch. Het is gemakkelijk om aan te leren en te onthouden.

 • Preventie (vermijden), visualiseren
 • De slagen met voeten en handen vanuit verschillende afstanden, naar verschillende hoogtes en in verschillende richtingen uitgevoerd vanuit alle houdingen (rechtstaand, zittend, liggend, in de wagen, enz…)
 • Gebruik van alledaagse voorwerpen om zich te verdedigen (pen, krant, paraplu, enz …)
 • Verdediging tegen een aanval met de blote hand (vuistslagen, beenstoten), tegen verschillende grepen, wurgingen, omhelzingen, haargrepen… of tegen een gewapende aanval of bedreiging (mes, stok of vuurwapen)
 • Vastberadenheid en stressbeheersing
 • Gevecht voeren wanneer men op de grond belandt
 • Verdediging tegen meerdere aanvallers (met of zonder wapens)

Krav Maga wordt beoefend op natuurlijke en intuïtieve wijze en werkt in stresserende situaties.

Het bevat technieken, taktieken, trainingsmethodes en specifieke aanpakken voor de verschillende groepen: burgers van elke leeftijd, mannen, vrouwen, jong en oud, leden van de ordediensten, militairen, gevangenisbewakers evenals lijfwachten, anti-terroristische eenheden en commando-eenheden.

Gradaties

In 1964 verliet Imi het leger en begon hij Krav Maga aan te leren aan burgers in militair tenue. Later nam hij de kimono over van het judo alsook hun gradatiesysteem met banden. Dit systeem werd gedurende een aantal jaren behouden en graden gingen dus van de witte naar de zwarte band.

In 1987 werd dit systeem vervangen en werd ook de kimono niet langer meer gebruikt. Krav Maga leerlingen mogen sinds dat moment gewoonweg een t-shirt, broek en sportschoenen gebruiken (outdoors trainen gebeurde echter wel in dagelijkse kledij). Op datzelfde moment stopte Imi, alsook enkele andere instructeurs, banden te dragen.

Gedurende de jaren 90 verspreidde Krav Maga zich over de hele wereld en evolueerde ook de technieken. Levelpads werden geïntroduceerd waardoor het gradatiesysteem logischer werd en terugging naar de oorsprong van Krav Maga, nl. het Israëlisch leger met haar gradatiesysteem :

 • Practitioner
 • Graduate
 • Expert

Elke graad bezit 5 niveaus met een specifiek technisch programma. Om over te stappen naar de volgende graad moet de student elke voorafgaande graad opnieuw afleggen.

Bv : de leerling die de graad Practioner Level 3 wenst af te leggen moet daarvoor opnieuw Practioner Level 1 en 2 afleggen om dan met het technisch programma te beginnen van Practioner Level 3.

 • Deze methodologie heeft als troef dat de basistechnieken elke keer opnieuw getest worden waardoor ze beter en beter gekend zijn door de leerlingen.

Master in Krav Maga is de laatste categorie en op dit ogenblik bezitten enkel de oprichters van het International Krav Maga Federation (IKMF) deze graad, dat 3 niveaus kent.

Instructeurs

HOME
Sebastien Duchene Instructeur Leuven

HOME
Harry Mariette Director IKM Belgium

HOME
Gabi Noah Head Master IKM